انواع پلیمر

واژه پلیمر (polymer) از ریشه یونانی پلی ، به معنای بسیار و مر ، به معنای بخش یا قسمت گرفته شده است . انواع پلیمر ها مولکول‌ های بزرگی ...


واژه پلیمر (polymer) از ریشه یونانی پلی ، به معنای بسیار و مر ، به معنای بخش یا قسمت گرفته شده است . انواع پلیمر ها مولکول‌ های بزرگی هستند که از واحد های تکرار شونده کوچک‌ تر به نام مونومر تشکیل شده‌ اند .

انواع پلیمر

انواع مختلفی از پلیمر ها وجود دارد که می‌ توان آن ها را بر اساس منشاء ، ساختار ، خواص و کاربردشان طبقه‌ بندی کرد. در واقع انواع پلیمر ها به سه دسته طبیعی ، مصنوعی و نیمه‌ مصنوعی تقسیم می‌ شوند . پلیمر های طبیعی پلیمر هایی هستند که در طبیعت یافت می‌ شوند ، مانند سلولز ، پروتئین‌ ها و اسید های نوکلئیک . پلیمر های مصنوعی ، پلیمر هایی هستند که توسط انسان ساخته می‌ شوند ، مانند نایلون ، پلی اتیلن و پلی استر . پلیمر های نیمه‌ مصنوعی پلیمر هایی هستند که از اصلاح شیمیایی پلیمر های طبیعی به دست می‌ آیند ، مانند سلولز استات و سلولز نیترات . انواع پلیمر ها نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارند. آن ها در ساخت انواع محصولات از جمله لباس ، مبلمان ، ظروف ، خودرو ها و لوازم الکترونیکی استفاده می‌ شوند .

انواع پلیمر
پلاستیک حرارتی که در صنایع برای بسته بندی متداول می باشد، با نام وکیوم حرارتی و فیلم شیرینگ هم معروف است.

پلی اتیلن چیست ؟

پلی اتیلن (Polyethylene) که به اختصار PE نوشته می شود ، به دلیل خواص مطلوب و کاربردهای فراوان ، یکی از  انواع پلیمر مهم در جهان است . این پلیمر از پلیمریزاسیون اتیلن به دست می‌ آید و به دلیل خواص مطلوبی مانند قیمت مناسب ، مقاومت شیمیایی بالا ، عایق الکتریکی خوب و انعطاف‌ پذیری ، در کاربردهای مختلفی از جمله بسته‌ بندی ، ساخت لوله ، قطعات خودرو و لوازم خانگی استفاده می‌ شود . انواع پلی اتیلن به چهار دسته تقسیم می شود :

  • پلی اتیلن سبک (LDPE) : چگالی کمتری دارد و انعطاف‌ پذیرتر است . از LDPE برای ساخت کیسه‌ های پلاستیکی ، فیلم‌ های پلی اتیلن بسته‌ بندی و روکش‌ های کابل استفاده می‌ شود.
  • پلی اتیلن سنگین (HDPE): چگالی و استحکام بالاتری دارد و در برابر مواد شیمیایی مقاوم‌ تر است. از HDPE برای ساخت لوله‌ های آب و فاضلاب ، بطری‌ های شیر و مواد شوینده ، و قطعات خودرو استفاده می‌ شود.
  • پلی اتیلن خطی با چگالی کم (LLDPE) : این نوع پلی اتیلن خواصی بین LDPE و HDPE دارد. از LLDPE برای ساخت کیسه‌ های فریزر، سلفون ، و نایلون‌ های کشاورزی استفاده می‌ شود .
  • پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) : این نوع پلی اتیلن چگالی و استحکام بسیار بالایی دارد و در برابر مواد شیمیایی و سایش مقاوم است. از آن برای ساخت لوله‌ های گاز ، مخازن شیمیایی و ضربه گیرها استفاده می‌ شود.

تقسیم بندی پلیمر ها

بر اساس ساختار، انواع پلیمر ها به دو دسته خطی و شاخه‌ ای تقسیم می‌ شوند: پلیمرهای خطی و شاخه‌ای . پلیمرهای خطی پلیمرهایی هستند که مونومر ها در آن ها به صورت زنجیره‌ ی خطی به هم متصل شده‌ اند . پلیمر های شاخه ای پلیمرهایی هستند که مونومر ها در آن ها به صورت زنجیره‌ ی شاخه‌ ای به هم متصل شده‌ اند . هم چنین بر اساس خواص ، انواع پلیمر ها به دو دسته ترموپلاستیک و ترموست تقسیم می‌ شوند . پلیمر ترموپلاستیک نوعی پلیمر است که با گرم شدن نرم و ذوب می‌ شود و با سرد شدن دوباره سخت می‌ شود . این فرآیند ذوب و انجماد را می‌ توان بار ها بدون تخریب قابل توجه پلیمر تکرار کرد . برخلاف پلیمر های ترموست، پلیمر های ترموپلاستیک پیوند های شیمیایی قوی بین زنجیره‌ های مولکولی خود ندارند . در عوض ، زنجیره‌ ها توسط نیرو های ضعیف بین مولکولی مانند پیوند های هیدروژنی و واندروالس در کنار هم نگه داشته می‌ شوند. این پیوند های ضعیف به زنجیره‌ ها اجازه می‌ دهند تا با گرم شدن به راحتی روی یکدیگر بلغزند و پلیمر را نرم کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *