نایلون

نایلون


کاربرد نایلون چیست؟

نایلون را می توان از طریق اسپینر ها از مذاب یا محلول تولید کرد، ریخته گری کرد یا اکسترود کرد تا الیاف، رشته ها، یا ورقه هایی برای تولید نخ، پارچه و بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرد. همینطور می توان آن را به محصولات قالب گیری تبدیل نمود زیرا مقاومت بالایی در برابر سایش، حرارت و مواد شیمیایی دارد، از همین رو نایلون ها به عنوان یک محصول شیمیایی با کاربردی نامحدود شناخته شده است.

ساختار نایلون

پلی آمیدها ممکن است از یک اسید دی کربوکسیلیک و یک دی آمین یا از یک اسید آمینه که قادر به تراکم خود است یا لاکتام آن تولید شوند که با گروه عاملی -CONH- در یک حلقه مشخص می گردد، مانند ε-کاپرولاکتام. با تغییر اسید و آمین می توان محصولاتی سخت یا نرم، انعطاف پذیر و لاستیکی ساخت. پلی آمیدها به صورت قالب گیری یا به صورت رشته تولید می گردد، نایلون ها با درجه بالایی از کریستالی بودن مشخص می شوند، به ویژه آنهایی که از آمین های اولیه به ساخته می شود. تحت کشش، جهت گیری مولکول ها ادامه می یابد تا زمانی که نمونه به حدود چهار برابر طول اولیه خود کشیده شود، این ویژگی در رشته ها از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

دو مورد از موادی که برای سنتز رایج ترین نوع نایلون ها مورد استفاده قرار می گیرد، اسید آدیپیک و هگزامتیلن دی آمین، هر کدام دارای شش اتم کربن هستند و محصول نایلون ۶۶ نامگذاری شده اند. هنگامی که کاپرولاکتام ماده اولیه است، نایلون ۶ به دست می آید که به این دلیل که در واحد اصلی دارای شش اتم کربن است، نامیده می شود.

نایلون

انواع نایـلون

تعداد کمی از مواد پلیمری مختلف از نظر شیمیایی وجود دارد که به همه آنها نایلون میگویند. چند نمونه از این نوع محصول پلیمری عبارتند از:

  • نایلون ۶۶ : این پلیمر یکی از اولین پارچه های کاملاً مصنوعی هست. و از ترکیب هگزامتیلن دی آمین و اسید دی کربوکسیلیک به وجود می آید. نمک حاصل را می توان ذوب کرد تا الیاف تشکیل دهد یا برای اهداف خالص سازی متبلور شود.
  • نایلون ۶ : این نوع پلیمر گاهی برای ساخت پارچه های نایلونی استفاده می گردد، اما برای این کاربرد آن از نایلون ۶۶ محبوبیت کمتری دارد.
  • نایلون ۴۶ : این نوع پلیمر فقط توسط شرکت بین المللی DSM تولید می گردد و با نام استانیل به بازار عرضه می گردد. در حالی که این پلیمر معمولاً در پارچه ها استفاده نمی شود. اما به دلیل مقاومت در برابر محیط های نامناسب شناخته شده است و معمولاً در اجزای موتور مانند گیربکس ها، ترمزها و سیستم های خنک کننده هوا مورد استفاده قرار می گیرد.
  • نایلون ۵۱۰ : این پلیمر نیز در ابتدا توسط DuPont ساخته شد و قرار بود جایگزینی برای نایلون ۶۶ باشد. با این حال، هزینه های تولید در نهایت تولید انبوه این پلیمر را برای مقاصد پارچه ای ممنوع کرد. و در حال حاضر عمدتاً در کاربردهای صنعتی و علمی استفاده می گردد.
  • نایلون ۱۶ : این پلیمر از اختلاط آدیپونیتریل، فرمالدئید و آب ساخته می شود، اما معمولاً در پارچه ها مورد استفاده قرار نمی گیرد.

انواع کاربردهای نایـلون در صنعت

همانطور که پیشتر گفتیم این محصول یکی از معروف ترین الیفاف مصنوعی هست. و در بسیاری از مشاغل کاربرد بدون جایگزینی دارد در رابطه با صنعت بسته بندی هم دقیقا همینطور است.

از کاربرد های این نوع پلاستیک در صنعت بسته بندی می توان به کشاورزی. ساخت و ساز، کیسه های دسته دار، رول های بسته بندی مواد غذایی، بسته بندی کالا و محصولات اشاره نمود.

از انواع نایلون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیرینگ حرارتی
  • استرچ بسته بندی
  • حباب دار
  • انواع بسته بندی های حبوبات ، خشکبار ، غلات و …

نایلون

ویژگی های نایـلون

نایلون از پلی اتیلن سبک با همان LDPE تولید شده که دارای ویژگی های منحصر به فردی است که می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نرم و انعطاف پذیری
  • شفافیت و روشنایی بالا ( در مقایسه با نایلکس کمی مات تر است )
  • در صورت لمس آن سر و صدای زیادی به گوش شما نمی رسد ( بالعکس نایلکس )
  • ضریب اصطکاک پایین
  • مقاومت عالی در برابر خراش و ساییدگی

نایلون به علت ظاهر مات تر بیشتر برای بسته بندی کالا و مواد غذایی و یا کیسه های دسته دار که ظاهر شیک اهمیت بیشتری از مقاومت و استحکام دارد مورد استفاده قرار می گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *